Friday 8 February 2013

St. Valentine

Nadpis mi v podstatě povoluje dva způsoby pokračování - článek, jež bude oslavovat mého mucíčka, alias přítele. Anebo článek, jež bude tento svátek tvrdě knokautovat. A protože nemám mucíčka (a upřímně, kdybych měla přítele, nikdy bych ho takto nenazvala), asi tušíte, jakým stylem budu pokračovat :) .

Ve zkratce. 99% roku mi nevadí, že jsem bez přítele. Jo, jasně, občas si trochu postěžuju, ale nijak zvlášť to neprožívám.

Ale zkuste to neprožívat, když na každém kroku vidíte růžové letáky s nechutně kýčovitými amorky nabízející bonboniéru za polovic, popřípadě plyšová srdíčka s odporně kýčovitými nápisy.
Nejde si nepřipadat tak nějak - odstrčeně.  Upřímně, připadá mi, že svatý Valentýn má, krom komerčních účelů, jen jediný další smysl - dostat do deprese všechny lidi bez něžné či mužné polovičky. Dostat je do deprese, takže si potom koupí láhev vína stejně jako ti zamilovaní. A jsme zase u komerce, že?

Ano, jsem si vědoma toho, že kdybych někoho měla, asi bych mu koupila nějakou tu čokoládu a asi bych nezvracela při pohledu na všechnu tu růžovou. Stejně si však myslím, že jako svátek je to poměrně přebytečné. Takový První máj, to je mnohem více český svátek. No fakt - byl pozdní večer, první máj, večerní máj byl lásky čas. Už Mácha to věděl. Nevím, proč bychom měli přebírat Valentýna od Američanů, když máme vlastní krásný svátek pro všechny zamilované. Teď mi tu možná někdo namítne, že je to komunistický svátek práce a jak jsem zabedněná a podobně. Ano, v tento den se slaví i Svátek práce, který mimochodem  původně vůbec není komunistický...read about it. Jenže na stejný den připadá i svátek zamilovaných. Mnohem romantičtější svátek, než Valentýn, troufám si tvrdit. Protože polibek pod rozkvetlým stromem - zkuste to trumfnout plyšovým srdcem s ANGLICKÝM (!) nápisem I Love You.

A jsme zase u té komerce. Rozkvetlý strom nic nestojí. Jmelí na Vánoce je taky určitě levnější, než všechny ty růžové hovadinky. Někde jsem četla, že průměrný Čech utratí za Valentýna 1 200 korun. Kolik asi utratí na První máj?

Závěrem? Nejsem proti Valentýnu. Ač to tak možná z předchozích řádek vypadá. Jsem proti způsobu, jakým je brán. Protože nepotřebuji už od konce ledna všude vídat růžové plakáty, které mi jen připomínají, že bych měla mít přítele, abych mu mohla něco koupit. Myslím si, že každou (i každého) potěší, když si na něj ten druhý vzpomene. Ať už květinou, nebo polibkem nad vlastnoručně vyrobenou večeří.

Ale skutečně k tomu potřebujeme tolik těch růžovo-červených letáčků?

Zkuste o tom zapřemýšlet...

-------

A/N: Vzpomněla jsem si na jednu písničku od Linkin Park. Tak trochu tématickou :D

Valentine's Day...





1 comment: